A family affair

DEF line-up wiets

A family affair…. Hoe maak je een een foto van kinderen die naast lief en ‘leuk voor later’ ook nog interessant is om naar te kijken? Een goed plan doet wonderen en niet bang zijn voor een beetje anders…

“Een goede, vriendelijke en lieve foto maakt de schoolfotograaf ook” was de de openingszin van de opdrachtgever voor dit familie/kinderportret. Niets dan hulde voor de schoolfotograaf; vol bewondering kijk ik naar de opgave om een hele school in één dag op de foto te zetten waarbij de meeste kinderen er ook nog leuk opstaan.

Ik vroeg me wel af wat deze opmerking eigenlijk betekende. Het is een duidelijk signaal dat de behoefte is veranderd. Door de beschikbaarheid van alle media en fotografische middelen is de wens om je naasten vast te leggen door de fotograaf voor documentatie komen te vervallen. Het dagelijkse werk doen we met onze telefoon en voor de betere foto kunnen we op school terecht. Oei; wat blijft er nu over voor de portretfotograaf? Zijn we nu ons brood kwijt?

Integendeel! Het biedt een enorme kans om te laten zien wat je als creatief en vakman in je mars hebt. De kennis en de vraag van je opdrachtgever is immers verandert waardoor er meer ruimte is voor het experiment. En juist dat experiment geeft mij als fotograaf de mogelijkheid om me te ontwikkelen en buiten de paden te gaan. Niets op de automatische piloot, een frisse blik en een verrassing voor je opdrachtgever. Wat een feest!

Ok… het is ff wennen voor de klant dat hij nu vóóraf moet kiezen voor een plan en dat het iets meer moeite kost om de juiste look and feel te krijgen. Maar met veel plezier doe ik nog harder mijn best om te laten zien dat lef en een goed verhaal tot een uniek resultaat leiden. Geldt dat niet voor alles…?!

Have fun!