Geef je talent weg!

sanne voor linkedin

Nee, natuurlijk niet elke dag en elke keer je iets gevraagd wordt, je moet tenslotte de hypotheek betalen. Maar zo nu en dan kan het geen kwaad om te geven, gewoon geven zonder iets terug te verwachten. En dan heb ik het niet over een kopje suiker maar over jouw talent. Jij kan namelijk iets waar een ander heel gelukkig van wordt.

Deze week heb ik het gezin gefotografeerd dat de fotoshoot had gewonnen naar aanleiding van mijn 5-jarig bestaan. Ja, zo’n actie ontstaat uit een marketing-idee en ja ik wilde meer aandacht genereren. Maar ineens kwam er bij mij een gedachte die eigenlijk veel meer waard is dan ik had kunnen bedenken. Ik realiseerde me deze week dat ik mensen blij kan maken met iets dat ik heel normaal vindt, “gewoon” mijn werk. De reactie die ik kreeg was hartverwarmend en tegelijk verrassend. Ik was verrast door de emoties die het opriep bij de ontvanger; ik had nooit verwacht dat iets dat ik als heel normaal beschouw, bij de ander zo’n effect kan hebben. Natuurlijk kostte het tijd (en geld) maar het was het zó waard! En naast de blijdschap bij de ontvanger is het ook nog goed voor mij; ik heb een bijdrage geleverd aan andermans geluk waardoor ik me beter voel en zekerder over mijn talent.

Naast geven is ontvangen ook een kunst. De meeste van ons vinden het lastig om een compliment te ontvangen of een spontaan cadeau. Maar waarom eigenlijk; je kan de gever geen groter plezier doen dan met open armen te ontvangen en dankjewel te zeggen. Mijn week is er in ieder geval aanmerkelijk beter van geworden!

Dus is de conclusie voor mij; makkelijker geven en beter ontvangen:)